При болях у суглобах, викликаних суглобовими захворюваннями, при скутості тіла та обмеження рухливості суглобів лікарські засоби у вигляді таблеток не завжди допомагають. Швидко відновити самопочуття та підтримати його на тривалий час після проведення лікування допоможуть внутрішньосуглобові уколи.

Внутрішньосуглобові ін’єкції останнім часом стали однією з найпопулярніших форм лікування. Укол дозволяє ввести медикаментозний препарат прямо до того місця, в якому відчуваються больові відчуття, тобто це точковий вплив ліків, тому гострі напади болю і запалення знімаються набагато швидше, ніж при лікуванні таблетками.

Уколи препаратів, що знімають запалення, роблять у колінний суглоб, у плечовий суглоб, в гомілковостопний та тазостегновий суглоби. У плечовому суглобі препарати борються із захворюваннями м’язів, сухожиль і зв’язок, у тазостегнових – знімають найгостріші больові напади та повертають рухливість.

Коли варто призначати внутрішньосуглобові ін’єкції?

Кому та у яких випадках призначають внутрішньосуглобові ін’єкції? Ін’єкції як сучасний та дуже ефективний спосіб боротьби із захворюваннями суглобів застосовуються на різних стадіях артрозів та артритів. Ефективні вони і при боротьбі з іншими поширеними захворюваннями:

  • будь-які суглобові хвороби, що супроводжуються дегенеративною зміною хрящів: подагра, бурсит, тендиніт, синовіт, кистьовий тунельний синдром, різні ушкодження – розриви зв’язок, деформація хрящів та інше.

Незважаючи на те, що уколи в суглоби не є основним методом терапії при лікуванні, вони максимально ефективно та швидко усувають біль, дозволяючи пацієнту повернути повноцінну рухливість та розпочати основне лікування, наприклад, фізіотерапію. Крім того, ін’єкції, на відміну від таблеток, рідше викликають проблеми зі шлунком та побічні ефекти, пов’язані зі шлунково-кишковим трактом, тому їх застосування високо виправдане.

Переваги внутрішньосуглобових уколів гіалуронової кислоти

У здорової людини порожнини в суглобах між хрящами заповнені внутрішньо суглобовою рідиною, яка живить тканини хряща, дозволяючи йому бути рухливим і зберігаючи його від зношування під час рухів. З віком кількість рідини зменшується, якість її погіршується, через що хрящі починають зношуватися, втрачаючи можливість нормального плавного ковзання при згинах кінцівок.

Замінити природну внутрішньо суглобову субстанцію дозволяють внутрішньосуглобові ін’єкції гіалуронової кислоти – введення кислоти дозволяє досягти оптимального обсягу внутрішньосуглобової рідини, крім того, гіалуронова кислота має протизапальні властивості. Перевага внутрішньосуглобової ін’єкції гіалуронової кислоти полягає в тому, що препарат здатний простимулювати організм до вироблення власної внутрішньосуглобової рідини.

Гіалуронова кислота м’яко діє на суглоб:

  • відновлюється природний об’єм та властивості синовіальної рідини;
  • нормалізується обмін речовин у тканинах та гідродинаміку у суглобі;
  • клітини хрящової тканини отримують більше поживних речовин;
  • поверхні суглоба менше зношуються, тому що більше не труться одна про одну;
  • підвищується здатність хряща до регенерації.

Тривалість лікувального ефекту – від 6 до 12 місяців. Курс складається із 3-5 ін’єкцій.

Техніка внутрішньосуглобових ін’єкцій полягає в тому, що препарат вводять всередину суглоба за допомогою дуже тонкої довгої голки таким чином, що пацієнт практично не відчуває больових відчуттів.

Головна умова успішного введення препарату – голка має потрапити точно до суглобової щілини. Для забезпечення високої точності введення препарату уколи починають робити після ультразвукової діагностики суглобів – обстеження допомагає заздалегідь проконтролювати процес введення ліків. У деяких випадках до уколу фахівець відкачує рідину з міжсуглобового простору (іноді це робиться для того, щоб дослідити склад рідини, іноді – з інших причин, але у будь-якому випадку вивчення складу міжсуглобової рідини перед введенням ліків дозволяє уникнути ускладнень).

Введення препаратів проводиться під строгим контролем лікаря-ортопеда, це гарантія безпеки та ефективності маніпуляції.

У діагностично-реабілітаційному центрі «Здоровий рух» обстеження та ін’єкції виконуються лише досвідченими фахівцями, які мають величезний досвід та гарні маніпулятивні навички безболісного та правильного виконання цієї маніпуляції.